Ήρθε ο Νοέμβριος με παγωνιές και όλο πιο έντονα γλιστρούν τα φύλλα από τα δένδρα με τους υπέροχους χρωματισμούς τους να συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο.

Όλες οι περιοχές της Ελλάδας αρχίζουν να νιώθουν ότι έρχεται χειμώνας. Στον κήπο η κυριότερη εργασία είναι να προσαρμόσουμε τον κήπο για να αντεπεξέλθει στις χαμηλές θερμοκρασίες και να συνεχίσουμε να μαζεύουμε τα χειμωνιάτικα λαχανικά.

Μεταφέρετε τις γλάστρες σας με τα ευαίσθητα φυτά σε έναν προφυλαγμένο χώρο.

Αυτό τον μηνά έχουμε παγετούς αν θέλετε να επεκτείνετε την συγκομιδή των λαχανικών σας, καλύψετε τα φυτά με ειδικό αντιπαγωτικό πανί ιδιαίτερα τις κρύες μέρες.

Ο καλός καθαρισμός, η συντήρηση και η αποθήκευση των εργαλείων κήπου παρατείνει την διάρκεια ζωής τους και αποτρέπεται το κόστος επισκευής τους ή αντικατάστασης τους.

Γκαζόν: Το αφήνουμε λίγο στην ησυχία του, ότι ήταν να κάνουμε το κάναμε τον Οκτώβριο.

Ζιζάνια: Καθαρίζουμε τα ζιζάνια από τον κήπο μας, ειδικά αυτά που έχουν σποριάσει. Ένας σποριασμένο φυτό που αφήνει τα σπόρια του μπορεί έως και 7 χρόνια να διατηρηθεί στον κήπο μας. Για αυτό πολύ προσοχή.

Πότισμα: Αυτό το διάστημα δεν θέλουμε πολλά ποτίσματα, να υπάρχει μία σχετική υγρασία. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στην πρόγνωση του καιρού. Χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες και πιθανόν να έρθουν βροχές, να μην τα πλημμυρίσουμε τα φυτά μας.

Καρποφόρα Δένδρα φυτεύσεις:  Κάνουμε νέες φυτεύσεις τόσο φυλλοβόλων δένδρων όσο και θάμνων και κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα. Κατά περίπτωση ξεκινούμε τα χειμερινά κλαδέματα.

Αγοράζετε από τα φυτώρια δενδρύλλια, όπου εκεί θα ρωτήσετε πολλά πράγματα και βασικό ερώτημα το δέντρο που αγοράζετε αν είναι αυτογονιμοποιούμενο ή θα χρειαστεί να αγοράσετε δύο δέντρα.

Σπορές λαχανικών στον κήπο:  σπανάκι, ραδίκι, μεταφύτευση μαρουλιού  κ.α. Στο σπανάκι και το μαρούλι το σπέρνουμε σταδιακά σε λίγα τετραγωνικά ανά δέκα ημέρες σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένεια σας.

Αρωματικά στον κήπο:  Σε γενικές γραμμές τα αρωματικά έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Προετοιμάστε έναν χώρο στο σπίτι η στην αποθήκη σας ώστε να βάλετε ή να φτιάξετε (με μοσχεύματα) γλάστρες με βασιλικό, ρίγανη, δάφνη κ.α

Στον κήπο τον νεαρό μαϊντανό μπορείτε να  τον έχετε υπό κάλυψη με αντιπαγωτικό πανί.

Φυτεύσεις και περιποίηση καλλωπιστικών: Ο Νοέμβριος  είναι ο μήνας που συνεχίζουμε να φυτεύουμε βολβούς. Αγοράστε τους βολβούς όπως ζουμπούλια, νάρκισους, φρέζιες, κρόκους, ανεμώνες κ.α. Αν δεν βρέξει καλό είναι να τους έχετε σε μια σχετική υγρασία.

Συγκομιδές καρπών: Λάχανα, μαρούλια, μπρόκολα, καρότα, παντζάρια, κουνουπίδια, ραπανάκια, κρεμμυδάκι πράσινο.

Υ.Γ Καλό είναι όλες οι εργασίες να γίνονται όσο υπάρχει ήλιος, δεν χρειάζονται υπερβολές, χειμωνιάζει.

Πηγή : Geoponoi.gr