Το ενδεχόµενο να επιδιώκουν προπωλήσεις της παραγωγής ήδη από την άνοιξη εξετάζουν σοβαρά µεγάλες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, υπάρχουν εκκοκκιστές που το προηγούµενο διάστηµα έδιναν προσφορές για τα φιξαρίσµατα στο σύσπορο, οι οποίες παρεκκλίναν ελαφρώς από τον γενικό κανόνα των 42 λεπτών το κιλό που κατά τα άλλα πληρώνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Παράγοντες της αγοράς εκτιµούν ότι αυτό γίνεται εν είδη εκπαίδευσης των παραγωγών, προκειµένου να υιοθετηθεί µοντέλο συνεργασίας στα πρότυπα που ακολουθεί εκκοκκιστήριο στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτό το µοντέλο οι παραγωγοί µετά το τέλος της σποράς θα κλείνουν συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης µε τους εκκοκκιστές, µε βάσει τις τιµές που παίζουν την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, για συγκεκριµένες ποσότητες πρώτης ύλης. Τα βαµβάκια θα παραδίδονται το φθινόπωρο µε την κλειστή τιµή που είχε συµφωνηθεί την άνοιξη.

Σηµειώνεται ότι η ΚΥΑ που µεταξύ άλλων προέβλεπε την πριµοδότηση της ποιότητας και τις ποινές επί της τιµής για τις υψηλές υγρασίες, που ουσιαστικά µέχρι στιγµής σε λίγες περιπτώσεις έχει εφαρµοστεί, περιλαµβάνει δε και τη δυνατότητα προπωλήσεων ποσοτήτων από τους παραγωγούς στους εκκοκκιστές.

Κατά κανόνα οι τιµές στο διεθνές χρηµατιστήριο βάµβακος την περίοδο µετά τις σπορές, είναι ελαφρώς υψηλότερες εκείνων που διαµορφώνονται αργότερα µέσα στη χρονιά, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά ήταν εξαιρετικά ευάλωτη και ευµετάβλητη. Μάλιστα, υπενθυµίζεται ότι ακριβώς αυτό το στοιχείο της αγοράς επιχείρησαν να εκµεταλλευτούν οι εκκοκκιστές το φετινό καλοκαίρι, καλώντας τους παραγωγούς σε προπωλήσεις όταν η τιµή ήταν λίγο πάνω από τα 60 σεντς, υποστηρίζοντας πως δεν θα ανέβει άλλο πριν το 2021, µε την πραγµατικότητα όµως να τους διαψεύδει.