Η απολύμανση τουαλέτας έχει άμεση σχέση με την ατομική υγιεινή του ανθρώπου.

Οι απολυμάνσεις έχουν στόχο την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο. Μέσω της απολύμανσης της τουαλέτας εφαρμόζονται οι ατομικοί πρακτικοί κανόνες υγιεινής συμπεριφοράς.
Οι κανόνες αυτοί της Υγιεινής χρησιμοποιούνται ως βάση για την πρόληψη των ασθενειών. Στους ατομικούς κανόνες υγιεινής σε κοινόχρηστους χώρους συμπεριλαμβάνονται η φροντίδα των χεριών και του δέρματος.

Όσον αφορά στην απολύμανση σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ., στις τουαλέτες λόγω του ότι είναι κοινόχρηστες, βρίσκονται συνήθως τα περισσότερα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους.
Επίσης σε εταιρίες και χώρους γραφείων όπου εργάζεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι χώροι στις τουαλέτες επιβαρύνονται από την συχνή χρήση. Σε αποδυτήρια, γυμναστήρια, εργοστάσια, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. οι τουαλέτες είναι χώροι όπου δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό ατόμων. Γι’ αυτό το λόγο ο καθαρισμός αρχικά και η απολύμανση τουαλέτας στη συνέχεια είναι απαραίτητες ενέργειες.

Πριν όμως αναλύσουμε κάποια σημαντικά σημεία της τουαλέτας, στα οποία αναπτύσσονται τα μικρόβια, και τα λάθη που κάνουμε συνήθως, θα αναφερθούμε σε κάποιες βασικές έννοιες:

Απολύμανση είναι η εξάλειψη πολλών ή και όλων των βλαστικών μορφών των παθογόνων μικροβίων και των περισσότερων ιών που βρίσκονται σε άψυχα αντικείμενα, αλλά όχι των ενδοκυττάριων σπόρων βακτηρίων. Πεδία εφαρμογής της απολύμανσης είναι οι επιφάνειες και ο εξοπλισμός.

Αποστείρωση είναι η καταστροφή όλων των μικροοργανισμών συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων των μικροβίων με φυσικά ή χημικά μέσα. Πεδίο εφαρμογής είναι ο εξοπλισμός.

Καθαρισμός είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η απομάκρυνση ξένων, ανόργανων ή οργανικών υλικών (ρύποι, αίμα, πύον, ιστοί) από ένα αντικείμενο με αποτέλεσμα τη μείωση του μικροβιακού του φορτίου.

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ

Πριν αναλύσουμε τους τρόπους για την απολύμανση της τουαλέτας πρέπει να αναφέρουμε κάποιους πολύ σημαντικούς κανόνες και αρχές στην διαδικασία:

 • Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των μικροβίων στη φύση είναι η υγρασία
 • Οι διαδικασίες απολύμανσης επιχειρούνται με σκοπό να ξαναχρησιμοποιηθούν ο χώρος ή ο εξοπλισμός
 • Τα απολυμαντικά δεν χρησιμοποιούνται ποτέ με ζεστό νερό, μόνο με κρύο. Τα απολυμαντικά όταν αναμιγνύονται με καυτό νερό δημιουργούνται ανεπιθύμητες χημικές αντιδράσεις.
 • Στα απορρυπαντικά (καθαριστικά) χρησιμοποιείται χλιαρό νερό. Με το καυτό νερό συμβαίνει μετουσίωση των πρωτεϊνών.

ΟΜΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα μικρόβια ζουν εντός του ανθρώπινου οργανισμού. Στο μπάνιο συγκεκριμένα συναντούμε τις παρακάτω κύριες ομάδες μικροβίων:

 • Γαστρεντερικοί ιοί: Προκαλούν σοβαρές στομαχικές αδιαθεσίες. Οι ιοί αυτοί εντοπίζονται στο κάθισμα της τουαλέτας και μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
 • Εντερικοί παθογόνοι οργανισμοί: Εξαπλώνονται από τα μολυσμένα τρόφιμα και εντοπίζονται στα κόπρανα των ανθρώπων. Στους οργανισμούς αυτούς περιλαμβάνονται η σαλμονέλα, το E.coli, η Shigella και το Καμπυλοβακτηρίδιο.
 • Δερματικοί και αναπνευστικοί οργανισμοί, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.
 • Επιδερμόφυτοι μύκητες, οι οποίοι μεταδίδονται όταν περπατάμε με γυμνά πόδια στο μπάνιο.
 • Υπολειμματικοί μύκητες που βρίσκονται στις ντουζιέρες και τις μπανιέρες. Δεν προκαλούν λοιμώξεις, αλλά επιδεινώνουν το άσθμα και τις αλλεργίες.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟΥ

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί απολυμαντικό που να πληροί όλες τις αναφερόμενες προϋποθέσεις και για το λόγο αυτό η επιλογή αποσκοπεί στη χρήση του πλέον κατάλληλου σε κάθε περίσταση προϊόντος. Παρακάτω αναφέρονται οι προδιαγραφές ενός ιδανικού απολυμαντικού:

 1. Να έχει ευρύ αντιμικροβιακό φάσμα
 2. Να έχει μεγάλη ταχύτητα δράσης
 3. Να είναι συμβατό με τις διάφορες επιφάνειες
 4. Να μην είναι τοξικό για τον χρήστη
 5. Να έχει υπολειμματική δράση, δηλαδή να παρατείνεται η δράση του μετά την αρχική εφαρμογή
 6. Να είναι εύχρηστο
 7. Να είναι άοσμο ή με ευχάριστη μυρωδιά
 8. Να είναι υδατοδιαλυτό
 9. Να έχει καλές καθαριστικές ιδιότητες
 10. Να μην έχει μεγάλο κόστος

Σημαντικό ρόλο για την σωστή απολύμανση τουαλέτας εκτός από την επιλογή του καθαριστικού και του απολυμαντικού, είναι και ο εργαζόμενος που είναι υπεύθυνος για αυτή την συγκεκριμένη εργασία.
Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι μας κάνουμε σημαντικά λάθη καθημερινά και έτσι βοηθάμε χωρίς να το θέλουμε στην ανάπτυξη των μικροβίων.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ

Τα περισσότερα μικρόβια τα συναντάμε στις τουαλέτες και γι’ αυτό το λόγο ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση της τουαλέτας είναι πολύ σημαντικός. Ιδιαίτερα σε χώρους με έντονη παρουσία ανθρώπων όπως στα κέντρα υγείας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λπ. πρέπει να τηρείται σωστά η Υγιεινή.
Υπάρχουν πολλά σημεία σε μία τουαλέτα που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική την απολύμανση και τον καθαρισμό της. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στα κυριότερα μέρη που πρέπει να δίνουμε προσοχή.

ΚΑΠΑΚΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ

Οι άνθρωποι από το συνεργείο καθαρισμού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί όταν καθαρίζουν το καπάκι της τουαλέτας. Το καπάκι της τουαλέτας είναι πηγή πολλών μικροβίων και έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα μας. Πολύ σημαντικό μέρος που εύκολα παραλείπεται είναι το κάτω μέρος από το καπάκι καθώς και το καζανάκι μαζί με το κουμπί που πατάμε.

ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ

Πολλοί έχουν την εντύπωση πως η κουρτίνα χρήζει αντικατάστασης ή καθαρισμού όταν κιτρινίσει. Μέχρι όμως να φτάσει σε αυτό το σημείο έχουν ήδη συσσωρευτεί αρκετά μικρόβια που απειλούν την υγεία του ανθρώπου. Καλό θα είναι να πλένεται ακόμα και στο πλυντήριο ρούχων ώστε να καθαριστεί και να απομακρυνθούν τα μικρόβια και το οργανικό υπόστρωμα που τα συντηρεί.

ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ

Μην χρησιμοποιείται το ίδιο σφουγγάρι για όλες τις επιφάνειες. Πολλοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το ίδιο σφουγγάρι προκειμένου να καθαρίσουν τις διάφορες επιφάνειες της τουαλέτας. Το σωστό είναι να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σφουγγάρια για την κάθε επιφάνεια του μπάνιου (μπανιέρα, νιπτήρας, λεκάνη, πλακάκια). Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι μεταφέρουμε τα μικρόβια από την μία επιφάνεια στην άλλη.

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΟΛΛΑ ΤΟΞΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Βασικός σκοπός είναι η σωστή απολύμανση της τουαλέτας εξουδετερώνοντας τα περισσότερα δυνατά μικρόβια. Το προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείται ένα είδος καθαριστικού και όχι συνδυασμός και να προτιμώνται προϊόντα από μεγάλες εταιρείες καθώς αυτές τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας για χρήση από ανθρώπους.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην χρήση της χλωρίνης. Λανθασμένα υπάρχει η εντύπωση πως όσο περισσότερο προϊόν βάλουμε τόσο καλύτερο καθαρισμό θα επιτύχουμε, γεγονός που δεν ισχύει. Το συνεργείο καθαρισμού θα πρέπει να μελετά πολύ προσεκτικά την ετικέτα και να εφαρμόζει το καθαριστικό ακριβώς όπως ορίζει ο κατασκευαστής.

ΑΡΜΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ

Πολλές φορές παρατηρείται ότι οι αρμοί (ενώσεις) ανάμεσα στα πλακάκια έχουν αποχρωματιστεί. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παλαιότητα αλλά και στην παρουσία βακτηρίων σε αυτές τις περιοχές. Αυτό συμβαίνει επειδή παραμελούμε το καθάρισμα σε αυτά τα σημεία. Καλό θα είναι με κάποια βούρτσα που θα είναι εμποτισμένη με ισχυρό καθαριστικό ή χλωρίνη να τρίβετε αυτές τις περιοχές.

ΠΕΤΣΕΤΕΣ

Ειδικά οι πετσέτες των χεριών συσσωρεύουν τα περισσότερα μικρόβια επειδή είναι κοινόχρηστες και όλοι τις χρησιμοποιούν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αλλάζουν οι πετσέτες καθημερινά στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία.

ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η απολύμανση σε κοινόχρηστες τουαλέτας είναι από τις δυσκολότερες εργασίες που καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει. Στην τουαλέτα και ιδιαίτερα στην λεκάνη συσσωρεύεται ο μεγαλύτερος αριθμός μικροβίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγιεινή των ατόμων που τις χρησιμοποιούν.

Γι’ αυτό το λόγο πολλές επιχειρήσεις και κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω του ότι εξυπηρετούν σημαντικό αριθμό ατόμων καθημερινά έχουν εγκαταστήσει συσκευές απολύμανσης – καθαρισμού λεκάνης τουαλέτας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η τακτική απολύμανση στις τουαλέτες και η τήρηση σωστής υγιεινής σε αυτούς τους χώρους.

Οι συσκευές για την αυτόματη απολύμανση τουαλέτας συνδέονται με το καζανάκι από εξειδικευμένο τεχνικό και μετά από κάθε χρήση της λεκάνης, εξασφαλίζεται η εξυγίανση της τουαλέτας καθώς επίσης δημιουργείται στο χώρο και μία αίσθηση φρεσκάδας.

 • Εξυγίανση της λεκάνης
 • Καθαρισμός
 • Απολύμανση
 • Αρωματισμός WC
 • Αίσθηση φρεσκάδας
Απολύμανση Τουαλέτας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ

Απολύμανση Τουαλέτας

Μία νέα συσκευή απολύμανσης είναι και το ηλεκτρoνικό κάθισμα τουαλέτας. Τοποθετώντας το χέρι σε ένα φωτοκύτταρο, αυτόματα ξεκινάει μία απολυμαντική ζελατίνα η οποία περνάει κατά μήκος του καπακιού.

Εφόσον τελειώσει η περιστροφή, η τουαλέτα είναι έτοιμη για χρήση. Είναι ιδανική συσκευή για χώρους όπως καφέ, εστιατόρια, catering, μπαρ, παιδικούς σταθμούς, ξενοδοχεία, αίθουσες δεξιώσεων, συνεδριακά κέντρα. κ.α.

Η συσκευή αυτή ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών και προφυλάσσει τον χρήστη της τουαλέτας, προσφέροντας υψηλή ποιότητα και απόδοση, βασισμένες στην σύγχρονη τεχνολογία.

Η εταιρεία απολυμάνσεων που έχει εγκαταστήσει τις συσκευές για την αυτόματη απολύμανση τουαλέτας και wc είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό τους και την αντικατάσταση των ανταλλακτικών όπως ορίζει ο κατασκευαστής.

Επίσης, εξειδικευμένος τεχνικός θα πρέπει να κάνει έλεγχο της σωστής λειτουργίας των συσκευών σε κάθε επίσκεψη ώστε να βεβαιωθεί ότι ο αυτόματος καθαρισμός λειτουργεί και οι επισκέπτες της τουαλέτας είναι ασφαλείς.

Η εγκατάσταση και συντήρηση των συσκευών από το εξειδικευμένο συνεργείο της Grammafarm εξασφαλίζει την απόλυτη υγιεινή και συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της δημόσιας υγείας στους συγκεκριμένους χώρους.

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

Στους χώρους υγιεινής ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στις συσκευές σαπουνιού για τον καθαρισμό των χεριών. Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί πρωταρχικό κανόνα υγιεινής και θα πρέπει να γίνεται πριν την είσοδο και μετά την έξοδο από την τουαλέτα.

Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η χρήση σαπουνιού με αφρό. Ο αφρός είναι η πιο οικονομική και αποτελεσματική λύση σε κοινόχρηστες τουαλέτες γιατί με την χρήση του δεν γίνεται σπατάλη σαπουνιού. Οι συσκευές σαπουνιού με αφρό που προτείνουμε στην Grammafarm προσφέρουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 1. Αντιβακτηριδιακή δράση
 2. Καλλυντικές ιδιότητες για τα χέρια
 3. Λευκό χρώμα αφρού
 4. Αφρό με κρεμώδη υφή
 5. Ξεπλένονται εύκολα
 6. Μέγιστη οικονομία

Επίσης με την αντικατάσταση του ανταλλακτικού γίνεται αντικατάσταση και της αντλίας. Αυτό απομακρύνει τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο στόμιο της συσκευής και δημιουργούν πουρί με μικροβιακό φορτίο.

Τέλος, όσον αφορά στο σκούπισμα των χεριών, πολλές επιχειρήσεις εκτός από τις συνηθισμένες χειροπετσέτες, έχουν εγκαταστήσει στεγνωτήρα χεριών. Από το σύστημα αυτό εξέρχεται θερμός αέρας προς τα χέρια και έτσι απομακρύνονται όλα τα υγρά υπολείμματα.

5% έκπτωση στην 1η σας παραγγελία με αγορές άνω των 100!

Θα σας στείλουμε εκπτωτικό κουπόνι, αρκεί να καταχωρίσετε παρακάτω το όνομα και το email σας!