Να εκκινήσει ο νέος κύκλος αύξησης των χαµηλών δικαιωµάτων προς τον περιφερειακό µέσο όρο µέσα στο 2022 έχει αποφασίσει το ΥΠΑΑΤ και σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι ιθύνοντες καταλήγουν σε ποσοστό σύγκλισης 60%.

Συγκεκριµένα η εισήγηση που έχει στα χέρια του ο Σπήλιος Λιβανός και αναµένεται να ακολουθήσει, αναφέρει για το µοντέλο των ενισχύσεων του 2022 τα εξής:

  1. Όσα δικαιώµατα έχουν Μοναδιαία Αξία (AMA∆) µικρότερη του 90% της µέσης περιφερειακής αξίας, θα έχουν αύξηση της αξίας τους τουλάχιστον κατά το 1/3 της διαφοράς µεταξύ της ΑΜΑ∆ και του 90% της µέσης περιφερειακής αξίας, το 2022.
  2. Αν µετά την παραπάνω αύξηση τα δικαιώµατα παραµένουν υπερβολικά χαµηλά, θα φτάσουν τουλάχιστον στο 60% της µέσης αξίας της περιφέρειας το 2022.
  3. Όσοι είχαν υπερβολικά υψηλά δικαιώµατα, θα χάσουν το µέγιστο 30% το 2022, σε σχέση µε την Μοναδιαία Αξία του 2021.

Επί του πρακτέου αυτό σηµαίνει:

Βοσκοτόπια: Σήµερα η µέση περιφερειακή αξία δικαιωµάτων ανά στρέµµα είναι στα 20,2 ευρώ σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως εκ τούτου, όλοι οι κτηνοτρόφοι το 2022 θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δικαιώµατα µε ελάχιστη αξία 12 ευρώ και άνω το 2022.

Αροτραίες καλλιέργειες: Η µέση περιφερειακή αξία δικαιωµάτων ανά στρέµµα είναι στα 27,6 ευρώ. Όλοι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δικαιώµατα αροτραίων καλλιεργειών µε ελάχιστη αξία 16,50 ευρώ και άνω το 2022.

∆ενδρώδεις καλλιέργειες: Η µέση περιφερειακή αξία δικαιωµάτων ανά στρέµµα είναι στα 34,1 ευρώ. Όλοι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους δικαιώµατα σε δενδρώδεις καλλιέργειες µε ελάχιστη αξία 20,50 ευρώ και άνω το 2022.

Για να χρηµατοδοτηθεί η αύξηση των δικαιωµάτων θα γίνει οριζόντια περικοπή ανά περιφέρεια ενίσχυσης στις επιδοτήσεις που βρίσκονται πάνω από το µέσο όρο ενισχύσεων (ιστορικά δικαιώµατα). Αξίζει να σηµειωθεί εδώ ότι στην πραγµατικότητα το παραπάνω µοντέλο δεν αναµένεται να φέρει µεγάλες ανακατατάξεις στα ποσά ενισχύσεων το 2022. Ο λόγος είναι πως, ήδη την περίοδο 2015-2019, προβλέφθηκε πάνω-κάτω το ίδιο καθεστώς σύγκλισης. Ωστόσο τα χαµηλά δικαιώµατα ποτέ δεν έφτασαν στο ποσό που έπρεπε λόγω της προστασίας των ιστορικών δικαιωµάτων (κανόνας µέγιστης µείωσης έως 30%).

Να σηµειωθεί εδώ πως, µέχρι και τη στιγµή που θα φύγει ο σχετικός φάκελος για Βρυξέλλες (διορία έως την 1η Αυγούστου), τίποτε δεν έχει «κλειδώσει», ενώ µένει να φανεί και η ετοιµότητα των υπηρεσιών (κυρίως του ΟΠΕΚΕΠΕ) για να µπει σε τροχιά η σύγκλιση από του χρόνου.

Πηγή : Agronews.gr

5% έκπτωση στην 1η σας παραγγελία με αγορές άνω των 100!

Θα σας στείλουμε εκπτωτικό κουπόνι, αρκεί να καταχωρίσετε παρακάτω το όνομα και το email σας!